Historie Brunssumse oktoberfeesten!
Eerste editie (2004)
Op 30 en 31 oktober 2004 beleefde de Brunssumse Oktoberfeesten haar eerste editie, georganiseerd in ontmoetingscentrum D’r Brikke Oave in hartje Brunssum. Vanuit St. Johann in Tirol verscheen een afvaardiging van het Tourismusverband en het orkest Das Original Tiroler Kaiser Echo uit hetzelfde Oostenrijkse dorp. Tevens werd in de burgerzaal van het gemeentehuis een Oostenrijkse Markt georganiseerd, waar allerlei Oostenrijkse producten door zowel Oostenrijkse – als lokale handelaren aan de man werden gebracht. Dit onder het genot van een hapje en drankje met Volksstümliche muziek van Die Alpengeier uit het Duitse Ruhrgebied. Brunssum was in dat weekend compleet gehuld in Oostenrijkse sferen, waar met enige trots op teruggekeken kan worden.
TWEEDE editie (2005)
Tijdens de Oktoberfeesten van 2005 speelde ‘Die Hegl’ uit het Zillertal in Oostenrijk hun repertoire. Het werden twee geweldige dagen, met een orkest dat veel meer ‘stimmungsmusik’ speelde dan Das Original Tiroler Kaiser Echo het jaar ervoor deed. D’r Brikke Oave stond op z’n kop ! Wat tijdens dit feest wel duidelijk werd, en ook door veel bezoekers werd aangegeven, was dat de locatie D’r Brikke Oave niet goed geschikt was voor dit feest. Vele bezoekers adviseerden ons dan ook om over te gaan naar een grote feesttent, zoals dat ook eigenlijk hoort bij een Oktoberfeest.
DERDE editie (2006)
Uiteindelijk werd er na lang vergaderen toch besloten de derde editie van de Brunssumse Oktoberfeesten plaats te laten vinden in D’r Brikke Oave. Gecontracteerd werd uit de Steiermark de band ‘Die Mooskirchner’. Een groep die (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Die Hegl) hier niet zo heel bekend is. Tijdens de optredens van deze band op 16 en 17 september 2006 bleek het een heel goed orkest te zijn. Echter de keuze van een relatief onbekende groep op de locatie D’r Brikke Oave was achteraf gezien niet goed geweest. De opkomst op zondag was uitstekend (uitverkocht), echter de zaterdagavond viel schrikbarend tegen. Het orkest Die Mooskirchner was weliswaar muzikaal erg goed, het was echter niet het soort muziekstijl wat het grote publiek graag wilt.
Vierde editie (2007)
Daarom contracteerden we bij de vierde editie van de Brunssumse Oktoberfeesten twee echte ‘Stimmungs’groepen : de Zellberg Buam en de Zillertaler Mander. Tevens besloot het vrijwel geheel vernieuwde bestuur om het Brunssums Oktoberfeesten te laten plaatsvinden in een echte grote feesttent op het Lindeplein in hartje Brunssum! Ook werd er op de vrijdagvond een Oktoberfestparty met Parel-Echo en Dieter Koblenz georganiseerd. Op 26, 27 en 28 oktober 2007 stond Brunssum werkelijk op z’n kop! Circa 2500 mensen bezochten deze dagen de Brunssumse Oktoberfeesten, met als hoogtepunt de zaterdagavond welke door bijna 1200 mensen werd bezocht ! De sfeer was alle dagen fantastisch en vrijwel alle bezoekers waren zeer tevreden! De verhuizing van de Brikke Oave naar een feesttent was een gouden greep, de Brunssumse Oktoberfeesten had in 2007 naam gemaakt!
Vijfde editie (2008)
Het succes van 2007 had zich rondgesproken. Eind augustus was de zaterdagavond met 1250 kaarten al uitverkocht, waarop tot twee maal toe de tent vergroot werd na een capaciteit van uiteindelijk 1700 personen. In de voorverkoop gingen al iets meer dan 1600 kaarten over de toonbank. De laatste kaarten werden aan de kassa verkocht, waardoor ook deze avond uitverkocht was! Totaal bezochten circa 3500 mensen de Brunssumse Oktoberfeesten, ongeveer 1000 bezoekers meer dan het jaar ervoor! Het programma was dan ook geweldig, met op de vrijdagavond een echte Limburgse avond : Frans Theunisz, Big Benny, Erwin en de Anseltaler Party Express! Zaterdag en zondag stonden die Oberkrainer Freude, Die Grubertaler en Die Zillertaler Haderlumpen op de bühne!
Zesde editie (2009)
Met een dikke 4000 bezoekers trok deze editie weer meer feestgangers naar Brunssum. Vooral de vrijdagavond met Freche Engel, Dieter Koblenz en Florian Fesl was veel drukker dan gedacht. De zaterdagavond was voor het eerste keer in de tent niet uitverkocht, al scheelde het slechts enkele tientallen kaarten. Reden hiervoor was de afzegging van Marc Pircher, slechts 3 weken voor aanvang van het feest. Hierdoor kwamen er vele kaarten retour. Maar zijn vervangers die Zillertaler Bergcasanova’s lieten zien een waardig vervanger te zijn! Die Zellberg Buam en de Hub’n Bub’n maakte het feest compleet op de zaterdagavond. Zondagmiddag was Marc Pircher wel aanwezig en maakte er samen met de Zellberg Buam een geweldig spektakel van!
Zevende editie (2010)
Voor het eerst was de vrijdagavond uitverkocht. 2300 bezoekers trokken op 29 oktober naar Brunssum. Dat had alles te maken met de komst van DJ Ötzi. Samen met de Zillertaler Mander en Erwin werd het een geweldige avond.
Met overigens een experiment: het podium niet op de kop, maar in het midden van de tent. Achteraf was dit niet echt geslaagd. 

Zaterdag en zondag zorgden de Zillertaler Mander, die Hegl en Marc Pircher voor een echte Zillertaler programma. Zondagmiddag voegde Ruud Appelhof zich ook toe aan het programma. 
Achtste editie (2011)
Voor het eerst in de geschiedenis van de Brunssumse Oktoberfeesten was een avond al in de voorverkoop uitverkocht. Dat was niet gek, want op zaterdagavond trad de legendarische band die Schürzenjäger op in Brunssum. Het werd samen met die Jungen Zillertaler een geweldige avond. Laatstgenoemde band trad ook zondag op, samen met het Goldried Quintett en de lokale wienerspelers Con Pernot, Nico Schoonewille en Maik de Groot. De vrijdagavond werd het een gezellige avond met die Zillertaler Bergcasanovas, Marc Pircher en Nik P. De stijgende lijn in bezoekersaantal zette zich ook dit jaar weer door.
Negende editie (2012)
Na jaren van groei van het bezoekersaantal was er voor het eerst een daling.
Dat had niks te maken met de zaterdag (met optredens van die Fetzig’n Zillertaler, Trio Alpin en die Grubertaler) en zondag (Grubertaler, Zillertaler Haderlumpen, Zillertal Sound en Ralf Keulders), maar met de vrijdagavond.
Er werd afgeweken van de Oostenrijkse artiesten door (op veler verzoek) een schlageravond te organiseren. Het werd een gezellige avond met grote Schlagerartiesten als Dennie Christian, Bata Illic, Tommy Steiner en Chris Andrews.
De publieke belangstelling viel echter tegen.
Gelukkig maakte de zaterdag en zondag een hoop goed.
Jubileum editie (2013)
De tiende editie van de Brunssumse Oktoberfeesten was een zéér succesvolle editie.
Ondanks dat smaken kunnen verschillen, was het programma wellicht het beste ooit.
Met op vrijdagavond de herhaling van de succesvolle zaterdagavond uit 2011: de Schürzenjäger en die Jungen Zillertaler.
Maar ook de zaterdag met de Zellberg Buam, Edlseer, Ruud Appelhof en die Jungen Zillertaler mocht er zijn. Er vond een uniek moment plaats, want alle vier de artiesten traden op het einde bijna een half uur tezamen op!

Ook zondag zorgden de Zellberg Buam, Ursprung Buam, Edlseer en de Tiroler Teufel voor een bombe stimmung.
Elfde editie (2014)
Met een nagenoeg uitverkochte vrijdagavond en een volledig uitverkochte zaterdagavond was dit oktoberfeest een om nooit te vergeten.
De Zillertaler Mander, Schintaler, Fabrizio en Wir sind Spitze maakte er vrijdag een onvergetelijke avond van.
Op zaterdag deden de Zillertaler Mander, Haderlumpen, Ruud Appelhof en Marleen Mols dat nog eens dunnetjes over!
Marleen werd toegevoegd aan de programmering, omdat Marc Pircher een dag voor het feest helaas (wederom) moest afzeggen i.v.m. het langer herstellen na een operatie.

Zondag was weliswaar minder druk dan de vrijdag en zaterdag, maar de Haderlumpen, Z3, Zillertal Power en Ohne Gewahr maakten er een feestje van!
Twaalfde editie (2015)
Een bijzonder editie, waarbij voor het eerst werd afgeweken van het laatste weekend van oktober. In dat laatste weekend vond in Sittard namelijk dan ook het oktoberfeest plaats.
Ook de locatie was nieuw, in het Vijverpark. Hierdoor werd de eindtijd ook vervroegd naar middernacht.
Het weer was dramatisch dit weekend. Veel regen en temperaturen die slechts een paar graden boven ‘nul’ uitkwamen.
Wat de exacte reden ook was en of het een samenloop van factoren is geweest, zullen we nooit weten, maar de bezoekersaantallen bleven achter bij afgelopen jaren.
Aan het programma lag het zeker niet, met die Jungen Zillertaler, Erwin, Hannah en Geri die Klostertaler op vrijdag 16 oktober.
Zaterdag traden ‘die Juzi’s ‘ opnieuw op, net als de Zellberg Buam, de Edlseer en Ruud Appelhof, oftewel hetzelfde programma als in 2013.
Zondag was het de beurt aan onze Belgische vrienden van Alpenfever, de Zellberg Buam, Edlseer, Marleen Mols en Ruud Appelhof.
Dertiende editie (2016)
Weer een nieuwe locatie voor het feest: het Koutenveld, waar in 2008 het feest ook al werd gehouden. Dit is de beste locatie volgens de organisatie en bezoekers. De eindtijd lag hier ook 1,5 uur later dan in het Vijverpark.
Opnieuw was het feest half oktober: 14, 15 en 16 oktober.
Er kwamen iets meer bezoekers dan vorig jaar. De grote verrassing van het weekend was Melissa Naschenweng. Deze blonde schoonheid veroverde op vrijdagavond vele (mannen)harten. Dennie Christian, Fabrizio en Wir Sind Spitze maakten het programma deze avond compleet.
Op zaterdagavond waren er veel Klostertalerfans naar Brunssum gekomen. Voormalig frontman Markus Wolfahrt gaf namelijk een geweldig optreden weg, evenals die Zillertaler Haderlumpen, die voor de vierde keer naar Brunssum waren gekomen. Maar het hoogtepunt deze avond was toch wel het twee uur durende concert van Marc Pircher met zijn negenkoppige band!
De Haderlumpen stonden zondag ook op de bühne. Uit het Zillertal kwamen die Fetzig’n een gezellig optreden verzorgen. Ruud Appelhof en Tirol Sound maakten het programma compleet.
Veertiende editie (2017)
Na twee jaar vonden de Brunssumse Oktoberfeesten weer plaats in het laatste weekend van oktober.
Met een vergelijkbaar bezoekersaantal van 2016 werd het opnieuw een geweldige editie met de Zillertaler Mander, Tirol Sound, die Jungen Zellberger, Die Zillertaler, Erwin, die Edlseer, Zillertal Pur en Party Kryner.
De enige uitzondering waren die Dorfrocker, deze band viel heel erg tegen.
Vijftiende editie (2018)
Dat er vorig jaar een tegenvallende band bij zat (Dorfrocker) deerden de bezoekers niet. Er waren zelfs iets meer bezoekers dan in 2017.
Na vier jaar was er eindelijk weer eens een avond uitverkocht.
Zaterdag 27 oktober zorgden die Zillertaler Schürzenjäger Rebellion, Marc Pircher, Z3 en de Zellberg Buam oor een uitverkochte avond!
Op vrijdagavond was Klostertaler Markus Wolfahrt ook een publiekstrekker.
Verder stonden dit weekend op het podium Melissa Naschenweng, Erwin, die Jungen Zillertaler, Ruud Appelhof, Ohne Gewähr en Volle Pulle
Zestiende editie (2019)
Voor de tweede keer in de historie was een avond van de Brunssumse Oktoberfeesten vooraf uitverkocht (De eerste keer was in 2011).
De avond met de Zillertaler Haderlumpen, Ursprung Buam en de Zillertaler Mander trokken veel volk naar Brunssum.
Met Geri der Klostertaler, Zillertaler Mander, Marleen Rutten en Tonca Ohne Gewähr was de vrijdagavond ook heel gezellig.
Het feest werd compleet gemaakt door een drukker bezochte zondag dan normaal. Op het podium stonden voor de allerlaatste keer de Zillertaler Haderlumpen, Volkx Tirol, Party Kryner en de Palemiger Spatzen.
Zeventiende editie (2021)
Door de coronapandemie ging het feest in 2020 niet door.
In 2021 waren er nog altijd veel restricties i.v.m. corona (waardoor een beperking in capaciteit), waardoor een feest in de tent financieel niet verantwoord was. Daarom werd er uitgeweken naar de zaal in de Brikke Oave. Hier konden op beide avond toch nog honderden mensen genieten van het Brunssumse Oktoberfeest. Kleiner, minder artiesten, niet de sfeer zoals in de tent en ook maar twee dagen, maar desondanks werd het een heel gezellige editie!
Op vrijdagavond 29 oktober zette die Jungen Zillertaler de zaal op de kop, samen met Beppie Kraft, Big Benny en Party Kryner.
Zaterdagavond was het feestje niet minder met Hüttenspass, Zpur en Die Fetzig'n aus dem Zillertal!
achttiende editie (2022)
Na drie jaar was het feest dit jaar eindelijk weer in een grote feesttent op het Koutenveld. Voor het eerst sinds 2012 in een andere tent, omdat in 2021 onze tentenleverancier Hans Dieter Möller was overleden. Er was geen opvolging voor zijn bedrijf.

De coronapandemie had veel effect op onze samenleving. Er was nog veel angst. Daarnaast teisterde vele crisissen ons land en Europa. Mensen blijken veel kieskeuriger te zijn geworden waar ze hun geld aan uitgeven. 
Wat ook de precieze redenen waren blijft speculatie, in ieder geval waren de bezoekersaantallen op vrijdag en zondag fors lager dan voor de coronapandemie. De zaterdagavond was wel weer gewoon weer uitverkocht. 
Met Klostertaler Markus Wolfahrt, Marc Pircher, Höllawind en het afscheidsoptreden van Rebellion im Zillertal was het programma dan ook top!

Op vrijdag veroverde Susal die Partyhexe de harten van het Limburgse publiek met een energieke show. Ook Läts Fetz, Wahnsinn en Erwin wisten er een feestje van te maken.
Op zondag waren met Juhe aus Tirol en Vollgas Tirol twee bands aanwezig uit Oostenrijk. Het programma deze zondag werd compleet gemaakt door Alpenfever.
negentiende editie (2023)
Met enige spanning werd er toegeleefd naar deze editie. Was het record lage bezoekersaantal een eenmalige dip? Of weten de mensen de Brunssumse Oktoberfeesten weer te vinden. Gelukkig was het laatste het geval.
De vrijdagavond was voor de tweede keer in de historie (na 2010) uitverkocht! Alle e-tickets waren zelfs vijf dagen vooraf al uitverkocht.
Het werd een van de beste, gezelligste avonden ooit in de historie, met optredens van Wir sind Spitze & Marc Pircher, Dennie Christian, Frans Theunisz en Beppie Kraft.

De zaterdag was dit keer niet uitverkocht, al was de tent met bijna 90% van de verkochte kaarten goed gevuld. Op het podium stonden voor het eerst in Brunssum Sigrid & Marina, daarnaast de vertrouwde en ervaren mannen van de Zellberg Buam en de Edlseer. Grootste verrassing bij het publiek was echter das Kasermandl Duo aus dem Zillertal. Beide heren zetten de tent helemaal op de kop!

Zondag was er voor het eerst een familiedag. Naast het muzikale programma was er ook vertier voor kinderen met schmincken, ballonnen, glitter tattoos, suikerspinnen en popcorn. Het was een geslaagde dag en het nieuwe concept sloeg duidelijk aan!
De muzikale omlijsting bestond uit de Party Mädels, Schintaler Guido, die Edlseer, Hüttenspass en das Tirol Team.  
Overzicht uitverkochte avonden:
Zaterdag 27 oktober 2007 (Zellberg Buam, Zillertaler Mander)
Zaterdag 25 oktober 2008 (Zillertaler Haderlumpen, Grubertaler, Oberkrainer Freunde)
Vrijdag 29 oktober 2010 (DJ Ötzi, Zillertaler Mander, Erwin)
Zaterdag 29 oktober 2011 (Schürzenjäger, die Jungen Zillertaler)
Zaterdag 25 oktober 2014 (Zillertaler Haderlumpen,Zillertaler Mander,Ruud Appelhof, Marleen)
Zaterdag 27 oktober 2018 (Rebellion im Zillertal, Marc Pircher, Z3, Zellberg Buam)
Zaterdag 26 oktober 2019 (Zillertaler Haderlumpen, Urpsrung Buam, Zillertaler Mander)
Zaterdag 29 oktober 2022 (Rebellion im Zillertal, Marc Pircher, Markus Wolfahrt, Höllawind)
Vrijdag 27 oktober 2023 (Wir Sind Spitze!, Marc Picher, Dennie Christian, Frans Theunisz, Beppie Kraft)
Ontwerp & realisatie: ISL Marketing
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram